Vindprojektet Fängsjö/Storsjöhöjden

Lite fakta om Vindprojektet Fängsjö/Storsjöhöjden.

Fängsjö/Storsjöhöjdens projektområden. Berörda byar är inramade med röda rektanglar.

I Sollefteå vindplan 2008 framförs Fängsjö/Storsjöhöjden på SCA:s skogsmarker som ett lämpligt område för storskalig vindkraft. I ledningsgruppen för översiktsplanen fanns ett flertal politiker bl.a Socialdemokraternas v.ordf. Jerry Persson, Ingemar Jonsson (c) och Niklas Lind (v). Ansvariga tjänstemän Ulla Ullstein och Stina Pettersson. Referensgruppen bestod av kommunarkitekten Gunilla Rudehill, Åsa Eriksson m.fl.  I samrådsredogörelsen kring vindplanen från samma år har olika instanser, myndigheter, samebyar och lokala föreningar lämnat yttranden om vindplanen. Berörda samebyar motsätter sig projektet, medan Näsåkers byalag med lokala politiker har inte yttrat sig, trots löfte.. Området är enligt samrådsredogörelsen fortsatt högintressant som en storskalig vindexploatering ”under förutsättning att samförstånd nås mellan berörd rennäring och vindkraftsetablerare”. Obs! Berörda boende/fritidsboende nämns inte med en bokstav i samrådsredogörelsen. Ingen representant från Kommunen eller byalaget har heller tagit kontakt med boende/fritidsboende runt projektområdet inför samrådet.

På Sollefteå kommuns hemsida finns vindplanen och samrådsplanen att ladda ner. (Pdf-filer): http://www.solleftea.se/boendemiljo/vindkraft

En ny reviderad vindplan beräknas vara klar under 2012.

Våren 2011 dök en intressent upp som ville satsa  på storskalig vindkraft i Fängsjö/Storsjöhöjden. Bolaget bildades av två företag, SCA och ett norskt stort rederi Fred.Olsen Renewables med ägarandelar 40 resp. 60 %. På Forsca AB:s hemsida står mer att läsa om företaget och deras vindkraftsprojekt i området: http://www.forsca.se/om-forsca/

I maj 2011 sammankallade kommunen hastigt en presskonferens med tidningen TÅ för att informera om vindkraftssatsningen. Presskonferensen var omgärdat med stort hemlighetsmakeri och i notisen i TÅ nämns inte var i Näsåker miljardsatsningen skulle ske. http://allehanda.se/start/solleftea/1.3156778-miljardsatsning-pa-vindkraftverk-i-nasaker  Fortfarande skulle projektet hållas hemligt för de närmast berörda..

Hösten 2011 kom den första informationen till allmänheten genom en annons i TÅ om ett informatonsmöte av Forsca AB. Ett välbesökt informationsmöte där vi fick första informationen om vad som skulle ske. Det blev en total chock för oss berörda när vi insåg projektets omfattning och hur nära vindsnurrorna skulle placeras till byarna Omsjö, Tallnäset, Fängsjö, Backsjön och Grundtjärn. Vindprojektet är tänkt att bli det näst största i Norrland hitintills (det största planeras i Piteåtrakten)

Cirka 210 vindsnurror planeras (300 från början) på ett område av ca 70 km2. Ca 11 mil nya vägar  planeras på samma område. Snurrorna ska bli de högsta någonsin ca 210 meter höga och vindparksområdet ligger ca 980 m – 3 km från nämnda skogsbyar och bebyggelse.

”210 meter är extremt högt. Flertalet av de vindkraftverk som vi idag ser runtom i landet är mycket lägre. Ofta mellan 80 och 130 meter. Så sent som 2008 var världens högsta vindkraftverk 210 meter. Vindkraftverken på Möckelsjöberget utanför Härnösand, som jag hört en del vindkraftsförespråkare referera till, är t.ex. endast fem till antalet och bara 125 m höga. Sveriges högsta byggnad, Turning Torso är 190 meter och syns miltals över de skånska slätterna. Trots att den varken blinkar eller rör sig….Vindkraftverken i Forscas parker kommer att vara över 200 till antalet med blinkande ljus dygnet runt och roterande blad.  Dessutom kommer de att placeras på höjder mellan 300 och 500 meter. Den totala höjden på kraftverken blir således 500-700 meter. Deras visuella effekter på landskapsbilden blir naturligtvis förödande. De kommer att synas inte bara från Omsjö och Grundtjärn utan från många många andra platser i kommunen, med undantag för de gårdar som ligger längst ner i älvarnas dalgångar”. (Citat från ett mail)

Fyra vindmaster är under hösten uppsatta i området för att mäta vindförhållanden. En miljö- och socialkonsekvensbeskrivning ska arbetas fram under våren av Forsca AB och kommunen. Vi boende har fått yttra sig tll Forsca AB och en arbetsgrupp arbetar just nu för att lämna in en skrivelse till kommunen. Det är Länsstyrelsen som är den sista beslutsinstansen.  Än har vi tid att protestera mot denna vindindustrisatsning till Kommunen och Länsstyrelsen. . Låt oss göra det!

För oss boende i området är detta scenario en katastrof. Det är vår boendemiljö som berörs. Det är ”våra” skogar det handlar om. Skogar som vi känner som vår egen ficka. Vi kan inte stillatigande se på hur ett vinstdrivande företag med kommunens gillande förstör våra skogar. Flera vindkraftsområden är på gång i hela kommunen, främst i Västra området. Ca 700 vindsnurror är planerade i Sollefteå kommun (!) (av 1000 i Ångermanland). Inga vinster, skatter eller elektricitet kommer oss boende, invånare i kommunen tillgodo. Inga arbetstillfällen heller (vindbolaget har egna entreprenörer under uppbyggnaden). All el kommer att fraktas söderut för att säljas ut till Europa. Elen blir dyrare. Kvar finns ödelagda och skövlade skogar.

Vi måste protestera mot ett nytt baggböleri i Norrlands skogar!

/ Anita Berglund

 

3 svar på ”Vindprojektet Fängsjö/Storsjöhöjden”

  1. Tack Anita
    Det är ju ingen ting att se fram i mot ett snurrande tivoli dyngnet runt .
    vart finns arbetsgruppen är det något möte på gång ?

    1. Hej Lasse! En arbetsgrupp bildades av Lokala rådet i Näsåker i januari för att skriva en protestskrivelse till Kommunen och Länsstyrelsen. Just det arbetet är nu avslutat och skrivelsen ivägskickad. Men det finns en stark motståndsgrupp i hela Västra som på olika sätt bedriver ett motstånd mot den planerade vindkraftsexploateringen i Västra.

      Vi hoppas kunna bilda en förening så småningom, men tills vidare stödjer vi varandra mest via mailkontakt. Hör gärna av dig till mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.