Sollefteå kommuns förslag till ÖP

Undertecknad har vid upprepade tillfällen påpekat bristen på sakligt underlag, konsekvensanalys och de ofta motstridiga texterna i kommunens hantering av vindkraft och förslaget till ÖP. De målkonflikter som diskuteras i kommunens konsultrapport från Calluna negligeras, de kritiska remissvaren har sorterats bort i den sammanställning som politikerna fått och P&W:s miljörevision sågar kommunens arbete på de flesta punkter och är kritiska till den bristande kompetensen. Nu kommer länsstyrelsens yttrande om förslaget till ÖP (se bifogad pdf-fil) och även Länsstyrelsen anmärker på bristerna i sakligt innehållet, bristen på konsekvensanalys, målkonflikterna och de ofta motstridiga texterna. När ska kommunen lämna pamflettskrivningarna och presentera en verklig ÖP?

Slutligen blir jag beklämd när jag läser protokollet från kommunstyrelsens möte 2017-06-13.

Citat 1: ”Beslutsunderlagen har bidragit till genomtänkta beslut avseende tillstyrkan och avstyrkan av lokalisering av vindkraft”.

Citat 2: ”Utbyggnaden av en ny areell näring är lyckad och ger förnybar energi samt en stor mäng årsarbeten vid planering och byggnation men inte minst under den ca 25 år långa drift och underhållsfasen.”

Citat 3: ”en för kommunens förhållanden lämplig etableringsnivå för vindkraft har uppnåtts …”

”Genomtänkta beslut”, ”lyckad utbyggnad”? Hur då? Det mesta är ju fortfarande inte byggt så hur kan KS utvärdera något där erfarenheterna fortfarande saknas. Det finns dessutom inget eget utredningsunderlag eller, mig veterligt, någon utvärderingsplan så på vilka grunder vilar yttrandena från KS? Hur ser kommunens LCI/LCA ut för att komma till påståendet att vindkraft ger förnybar energi? Det är en grundlös, populistisk floskel! Internationell forskning visar också att för varje arbetstillfälle som vindkraften ger försvinner mer än två inom andra näringar. Hur stort bortfall har KS beräknat? Internationell forskning visar dessutom att medellivslängden för vindkraftverk bara är 12 år (havsbaserad) respektive 15 år (landbaserad; kort livslängd ger visserligen arbetstillfällen men är förödande för miljö och ekonomi). Ingår förstörd livsmiljö för åtskilliga människor, fåglar och djur i ”framgångssagan”?

I jämförelse med kommunens hantering av vindkraften är landstigets hantering av sjukvården ett under av demokrati, transparens och saklighet (obs! ironi).

Per Fahlén

Bilaga. Länsstyrelsens yttrande om Sollefteå kommuns förslag till ÖP:

Granskningsyttrande Sollefteå ÖP.pdf(5867919) (0)_TMP  

PS. Om det är problem att öppna Länsstyrelsens yttrande kontakta admin.  kontakt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.