Ny information om vindkraft på Drickesbäcksberget och Finnåberget.

Fem vindkraftverk  planerades på Drickesbäcksberget i Ramsele. Nu har planerna lagts ned efter upptäckten att fjällvråkar häckar på området, skriver TÅ Allehanda den 28/9 2016.

Det är få som tror på att fjällvråkar är förklaringen.  Det var på kyrkans mark strax intill Ramsele tätort som vindkraftverken skulle etableras, vilket föranledde stora protester från bl.a. ortsborna, kyrkofullmäktige och kyrkomedlemmarna i Ramsele. Biskopen i Härnösand däremot försvarade vk-etableringen..  Den massiva demonstrationen i Ramsele blev också en kraftig protest av Ramseleborna mot vk-etableringen på Drickesbäcksberget.

Att Sollefteå kommun dragit detta ärende i långbänk kan man förstå. Med den massiva protest som Ramseleborna uppvisade kunde/vågade inte Sollefteå kommuns politiker säga ja till denna vindkraftsetablering.

Ett stort grattis till Ramseleborna till denna seger!

Finnåberget vk-projekt i Helgum.

Sollefteå kommuns fullmäktige beslutade den 26 sept. 2016 att säga ja till ja till vindkraft på Finnåberget i Helgum. Västra initiativet, Lib. och SD röstade nej. En politiker i (V) reserverade sig. Beslutet blev ett kraftigt nederlag för alla dem som genom namnlistor och andra aktioner försökt att påverka kommunen att säga nej till denna vindkraftsetablering. Många berörda satt med på fullmäktiges möte och fick höra det nedslående beskedet.

I den här web-länken kan man följa hela diskussionen i Kf ang. vk-etableringen på Finnåberget. Vk-diskussionen börjar ca 01.58 in i web-utsändningen:  http://play.solleftea.se/videos/video/163/

Ca 02.12.45 i web-sändningen den 26 sept. säger kommunordf. E. Lassen (s) att ca 4-5000 invånare (av ca 20.000 i hela kommunen) bor utom tätorten Sollefteå dvs i det glesare befolkade västra området av Sollefteå kn. I samma andetag antyder hon att den delen av kommunen är så pass glesbefolkat så det gör ingenting att vindkraft etableras i området. Som en senare talare påpekade är detta en mycket cynisk syn på alla de invånare som råkar bo i den ”glesbefolkade” delen av kommunen! Att de flesta av dessa 4-5000 invånare kommer att beröras av vindkraftens konsekvenser rör inte Lassen i ryggen! Det är en marginell konsekvens som man får ta för att ställa om till en ”grön” elförsörjning säger Elisabet Lassen.

Det är politiker som Lassen inkl. hennes partikamrater i (s) som kommer att driva bort människor från Sollefteå kn. 1/4 av kommunens invånare respekteras inte av bl.a. Lassens parti för sitt val att bo i de mest natursköna delarna av kommunen – De (vi) får skylla sig själva. Eller som vindkraftplaneraren sa på ett möte till några berörda vindkraftsmotståndare: ” – passar det inte så är det bara att flytta!”

Så fungerar demokratin i Sollefteå kommun..

En av de många rösterna mot vk-etableringen på Finnåberget skrev så här: http://snurrigt.vildavastra.se/?p=4023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.